Milyen mértékű a BAKONYKARSZT Zrt. által szolgáltatott ivóvíz keménysége? Mit tehetünk a kemény víz ellen?
A BAKONYKARSZT Zrt. működési területén karsztvizet és rétegvizet szolgáltatunk, mely jellegéből adódóan keménynek minősül. Átlagos értéke 20 nk° (német keménységi fok). Ez a fizikai jellemző mutatja, hogy mennyi oldott ásványi anyag (kálcium- és magnézium-só) van az ivóvízben. Ha az ivóvízben ezekből az oldott ásványi sókból sok van, akkor kemény vízről beszélünk. A kemény víz fogyasztása az emberi szervezetnek jó, hátránya viszont a vízkőképződés, mely az edények falán, háztartási gépekben, bojler falán rakódik le, és később problémát okozhat. Ezek védelme érdekében érdemes vízlágyító berendezést működtetni. Azonban a lágyított víz ivásra nem kedvező, így célszerű legalább egy vízvételi pontot (pl. konyhai hideg víz csap) meghagyni a lágyítatlan, természetes ivóvíznek.
A Vízminőségi adatok honlapunkon elérhetőek.